


Emzirirken Beslenmeniz Bebeğinizi Etkiliyor mu?
Emzirirken dengeli ve sağlıklı bir diyet ile beslenmek esastır. Emzirme , ilk 6 ay bebeğiniz için gerekli tüm besinleri sağlar.
Yine de diyetinizde bulunan bazı yiyecekler bebeğinizin beslenmesini etkiliyor olabilir. Bu yazımda sizlerle bu yiyeceklerden ve diyetinizin bebeğinizi etkileyip etkilemediğini anlamanızı sağlayacak belirtilerden bahsedeceğim.
Güçlü Aromalı Yiyecekler
Sarımsak veya baharatlar gibi güçlü aromalı yiyeceklerin emzirme döneminde kaçınılması gereken yiyecekler arasında olduğuna dair bir söylenti duymuş olabilirsiniz, ancak bu konu ile ilgili katı kurallar yoktur.
Hatta bebeği farklı tatlara maruz bırakmak çocuğunuzu sonradan değişik tatlara daha açık hale getirebilir. Araştırmalar, emziren bir annenin yediği besinlerdeki bazı lezzet bileşiklerinin sütünde bir ila iki saat içinde ortaya çıktığını göstermektedir.
Bu durumun bebekleri telaşlandırmaktan ziyade, bebeklere katı yiyeceklere başladıklarında yaşayacakları tatların bir ön izlemesini verdiği düşünülmektedir. Bebeklerin, anne sütü yoluyla çok çeşitli tatlara maruz kaldıklarında yeni katı yiyecekleri kabul etme ve bunlardan zevk alma olasılıkları daha yüksektir (Kaynak 1).
İnek Sütü ve Soya Ürünleri
Emzirme döneminde kaçınılması gerekebilecek diğer potansiyel besinler arasında inek sütü ve soya ürünleri bulunur.
Anne sütüyle beslenen bebeklerin yaklaşık %0,5-2’si anne sütündeki inek sütü proteinine alerjisi olabilirken, %0,25’i soya proteinine alerjisi olabilir (Kaynak 2, 3).
Çocuk doktorunuz bebeğinizin süt veya soya alerjisi olabileceğinden şüpheleniyorsa, emzirmeye devam etmek istiyorsanız 2-4 hafta boyunca tüm inek sütü veya soya proteinini diyetinizden çıkarmanız önerilir (Kaynak 4).
Peki Diyetinizin Bebeğinizi Etkileyip Etkilemediğini Nasıl Anlarsınız?
Her bebek farklıdır. Bununla birlikte, diyetinizin bebeğinizi etkilediğine dair bazı yaygın işaretler vardır. Bunlar:
Egzama Kanlı dışkı Kusma İshal Kurdeşen
Kabızlık Hırıltı Tıkanıklık Aşırı gaz
Anafilaksi (alerjik reaksiyon tablosu) – nadir olsa da, derhal tıbbi yardım almak önemlidir
Bebeğiniz bu belirtilerden herhangi birini sergiliyorsa, bebeğinizin diyetinizdeki bir besine alerjisi veya intoleransı olduğunun bir işareti olabilir. Sorunlu yiyeceği belirlemenize yardımcı olmak için çocuk doktorunuz ile birlikte yol almak önemlidir.
Bazı besin alerjilerinde, semptomların azalıp azalmadığını görmek için şüpheli alerjenleri 2-4 hafta boyunca kesmeniz istenebilir.
Özetle, tüm annelerin güçlü aromalı besinlerden kaçınması gerektiğine dair bir kanıt olmasa da, bebeğinizin beslenmesinde değişiklikler (beslenmeyi reddetme veya yemekten sonra huysuzlaşma gibi) fark ederseniz, bazı gıdaları veya baharatları diyetinizden çıkarma konusunda diyetisyeniniz veya çocuk doktorunuzla konuşmanız gerekir.
Ayrıca bazı bebekler güçlü aromalı yiyeceklere karşı daha hassas olabileceği gibi inek sütü veya soya proteinine alerjisi olabilir. Böyle bir durumda yiyecekleri diyetinizden çıkarmadan önce çocuk doktorunuzla ve bir diyetisyen ile konuşmanız önemlidir.
Bebeğinizin, bebekken intoleransı veya alerjisi olsa da, büyüdükçe bu yiyecekleri tolere edebileceklerini unutmayın. Diyetinize veya çocuğunuzun diyetine tekrar yiyecek eklemeden önce çocuk doktorunuza ve diyetisyene danışabilirsiniz.





